בחודש אפריל – 2017 נכנס לתוקף תיקון דרמטי וחשוב בחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות – חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות (תיקון מס' 18), התשע"ו 2016.
אי אפשר להפריז בחשיבות השינוי הזה בשל ההשפעה שיש לו על כל אחד מאיתנו. |
ישראל הלכה בעקבות מדינות המערב וכחברה מודרנית ודמוקרטית, שמה לא רק את כבוד האדם במרכז- אלא גם את צרכיו זכויותיו וחירותו להחליט באשר לגופו ורכושו, לשמור עד כמה שניתן על האוטונומיה שלו ועל כיבוד רצונו, באופן שיאפשר לאדם לתכנן את עתידו ולשלוט עליו.
השינוי מאפשר לכל אדם בגיר (מעל 18), לקבוע כבר היום כיצד ועל ידי מי יטופלו ענייניו בעתיד כאשר לא יוכל לטפל בכך בעצמו, בתנאי שהוא מבין את המשמעות, המטרות והתוצאות של מתן ייפוי הכוח המתמשך
האדם (הנקרא "הממנה") בוחר מרצונו בשלב בו הוא מבין ומסוגל לקבל החלטות ולבצען, מי יטפל בענייניו וכיצד יראו חייו אם וכאשר מצבו ישתנה לרעה (הידרדרות במצבו). הידרדרות במצבו יכולה לנבוע כתוצאה מתאונה, מחלות זקנה (כגון דמנציה), מוגבלות נפשית ומוגבלות שכלית העלולות לפגוע בכושר השיפוט של האדם.
מטרת התיקון - לאפשר חופש ובמקביל לשמר גם הגנה, תוך קיום מנגנונים של בקרה
ושליטה שנועדו למנוע ניצול ופגיעה במי שהפך חסר כשירות.
תכלית התיקון בהקשר של מתן ייפוי כוח מתמשך, היא שייפוי הכוח יינתן על ידי אדם כשיר, וייכנס לתוקף רק כאשר הממנה [האדם שנותן את ייפוי הכוח המתמשך] יאבד את יכולתו לקבל החלטות בעניינו, בכלל או באופן מושכל.
הגנה וכיבוד רצונו של הפרט והאוטונומיה שלו עד כמה שרק ניתן, במקום שלילתה
באמצעות מינוי אפוטרופוס.
מינוי מיופה כוח על פי ייפוי כוח מתמשך, להבדיל ממינוי אפוטרופוס, אינו טעון החלטת בית המשפט ואינו כפוף לאישור כלשהו בדבר כשרות הממנה
יפויי כח מתמשך מהווה למעשה כלי משפטי חדש, הצופה פני עתיד ואשר שם את האדם ורצונותיו במרכז, ונותן מענה למצבים שעד כה לא טופלו- המשך תפקודו של אדם ועבור האדם בתקופת הביניים בין אבדן יכולתו להבין בדבר ועד מותו.
*ייפויי הכוח החדש יהיה תקף, שריר וקיים מעבר למה שהיה עד כה *
מה היה המצב המשפטי לפני השינוי ומדוע מדובר למעשה במהפכה?
עד התיקון לחוק כאשר נקלע אדם למצב של חוסר כשירות, בין רפואית ובין אחרת, והתעורר צורך בבדיקה פולשנית או ניתוח ובשל חוסר הכשירות לא יכול האדם ליתן הסכמה מדעת המחוייבת עפ"י חוק- היתה דרך אחת לפעול- נקיטת הליך של מינוי אפוטרופוס על אותו אדם – הליך מסורבל, מיותר והשולל באופן גורף וכמעט בלתי הפיך את סמכויות האדם באופן מלא עד כדי שלילה מוחלטת של שליטתו על גופו.
כאשר אדם נתן ייפוי כוח לבצע פעולות בשמו, בעיקר עניינים אישיים כמו למשל יפוי כח לפעול בחשבון בנק, לרבות פעולות והוראות למקרים בהם יאבד את יכולתו, בהגיע שעת המבחן, כשאותו אדם נכנס למצב בו לא היה מסוגל עוד לפעול באותם עניינים, גם אם לזמן מוגבל, פג תוקפו של ייפוי הכוח, ומיופה הכוח היה מסיים את תפקידו, גם כאשר היה מדובר בייפוי כוח כללי נוטריוני. רק במקרה של הסמכה לטובת צדדים שלישיים, למשל כאשר חתם האדם על יפוי כח בלתי חוזר במכירה/רכישת דירה /מקרקעין ממשיך ייפוי הכוח הבלתי חוזר- להיות תקף.
חתימה על ייפוי כח מתמשך, נותן מענה מקיף למגוון המצבים הכרוכים במתן כוח ושליטה לאדם אחר, תוך שמירת זכותו של נותן ייפוי הכוח להגדיר באופן מדויק מהן הוראותיו למיופה הכוח מטעמו, כולל זכות לקבוע מיופה כוח מחליף, ואף למנות מלכתחילה יותר משניים כמיופה כוח.
מי רשאי לחתום על יפוי כח מתמשך?
כל אדם בגיר שהוא בעל כשירות, לרבות אדם עם מוגבלות, המסוגל להבין את המשמעות של נתינתו, מטרותיו ותוצאותיו [להלן ולעיל :ממנה]
באילו עניינים /נושאים ממנה יוכל לייפות את כוחו של ממונה בייפוי כוח מתמשך ?
ניתן בייפוי כח מתמשך לייפות כוחו של אחד או יותר בכל הנושאים המפורטים להלן ביחד או לחוד:
א. עניינים אישיים: עניינים הנוגעים לרווחתו האישית של אדם, לצרכי היומיום, למקום מגוריו, לבריאותו, או לענייניו הגופניים, הנפשיים או החברתיים.
ב. רכושו של אדם
ג. מינוי מיופה כח לענייני בריאות בלבד
מתי נכנס יפוי הכח לתוקף?
אך ורק מתי שאת/אתה תחליטו ותגדירו ביפוי הכוח המתמשך או רק לאחר כאשר האדם שנתן את ייפוי הכוח המתמשך חדל להיות מסוגל להבין בדבר, כלומר אינו מסוגל להבין ענין מסוים ואינו מסוגל לקבל החלטות בקשר אליו.. בזמן אמת ייבחן האם הממנה לא יכול יותר להבין ענין שבדבר שלגביו ניתן ייפוי הכוח המתמשך. לדוגמה, אתם יכולים לקבוע כי חוות דעת מומחה שתקבע כי הממנה נמצא במצב שהוא אינו מסוגל להבין בדבר, אז ורק אז נכנס ייפוי הכוח המתמשך לתוקף.
חשוב לדעת כי את/אתה- הממנים מיופה כח, רשאים לבטל אותו גם לאחר שזה נחתם והופקד אצל האפוטרופוס הכללי.
מקרים נוספים בהם ייפוי הכוח המתמשך יתבטל:
כאשר מתקיים תנאי שהממנה קבע מראש שיהווה ביטול של ייפוי הכוח המתמשך.
פטירת הממנה (שאז נדרש צו ירושה או צו קיום צוואה).
כאשר מונה אפוטרופוס /מיופה הכח הפקיד ייפוי כח מתמשך שלו עצמו.
למה כדאי לך כבר עכשיו לחתום ייפוי כח מתמשך?
כדי לאפשר לך לקבל החלטות גורליות על חייך ועל חיי בני משפחתך!
מסמך משפטי פשוט וקל יסדיר עוד היום את עניינך העתידיים, לעת שחלילה לא תוכל לעשות זאת בעצמך.
המסמך נכתב בהתאמה אישית מלאה לצרכים ולרצונות שלך בכל תחום מתחומי חייך.
באפשרותך לחלק את סמכויות הניהול על ענייניך בין הקרובים לך, לפי ראות עינייך. אחד יטפל בכספים, שני בבריאות וכך הלאה.
באפשרותך לקבוע מנגנוני פיקוח על מיופה הכח. כלומר, אנשים להם יינתן דין וחשבון על החלטות בעניינך. כמו כן, באפשרותך לקבוע תנאי שבו יפוג תוקפו של ייפוי הכוח.
החוק מגן עליך – לא ימונה לך מיופה כח הנמצא בהליך של פשיטת רגל, המספק לך מגורים או כזה המעלה חשד לניגוד עניינים.
מיופה הכוח מתחייב לדאוג, על פי חוק, לשמור על אורח חייך ולדאוג לפרטיותך ולכבודך.
ייפוי הכוח המתמשך מקל עליך מבחינה בירוקרטית – אין צורך לבזבז זמן וכסף בפניות לבית המשפט לביצוע פעולות או לקבלת אפוטרופסות.
הבטחת עתידך וביטחונך האישי והכלכלי
ייפוי כוח מתמשך חייב להיערך ע"י עורך דין שעבר הכשרה לעניין עריכת ייפוי כוח מתמשך, ושאין לו עניין אישי בייפוי הכוח ועליו להיחתם בפניו. [עו"ד צביה גולובוק מוסמכת משרד המשפטים האפוטרופוס הכללי לערוך את ייפוי הכוח] מעוניין/מעוניינת לתכנן את עתידך ולשלוט בו – לכו לחתום. משרדנו עומד לרשותכם וישמח לענות לכל שאלה בנוגע לייפוי כוח מתמשך ובמתן פתרונות משפטיים המותאמים באופן אישי לצרכיכם ולדרישותיכם. לליווי מלא בתהליך החתימה על ייפוי כוח מתמשך צרו איתנו קשר עוד היום: 03-5612064/ 050-4605100
|